Passie betekent wat?

Passie betekent wat?

Wat het woord passie echt betekent. En waarom je waarschijnlijk moeite hebt om het te vinden.

Toen we wat onderzoek deden voor een motiverend project waar we aan werken, kwamen het woord passie tegen. Wat op de een of andere manier intrigeerde. Iedereen heeft er over horen praten, maar weinigen beseffen waar het vandaan komt. Dus besloot we het op te zoeken.

De betekenis van passie

Wist je dat het woord passie afstamt van de Latijnse wortel pati-, wat [lijden] betekent?

Het is verbazingwekkend hoe ver de huidige interpretatie van het woord is afgeweken van die oorsprong. Afhankelijk van het woordenboek dat je kiest, kan de hedendaagse betekenis niet verder af staan van die oorspronkelijke bron: [iets waar je sterk in geïnteresseerd bent en van geniet].

Maar wat zou er gebeuren als we terugkeren naar de oorspronkelijke betekenis van het woord? Het veranderen van [het vinden van je passie] in [het vinden van je lijden]?

Toegegeven, we zoeken hier misschien te veel achter, maar laten we het eens verder nagaan.

Werken met passie

Als je hoort of leest over mensen die hun passie lijken te hebben gevonden, gaat het in de meeste gevallen om mensen die hun tijd en inspanningen wijden aan iets dat groter is dan zijzelf. Vaak een probleem. Een probleem dat hen… deed lijden.

Om er een paar te noemen:

Wat het betekent om te werken met passie
  • Elon Musk: “Wat mij drijft is dat ik wil kunnen nadenken over de toekomst en me daar goed bij wil voelen.”
  • Greta Thunberg: “Aangezien onze leiders zich gedragen als kinderen, zullen wij de verantwoordelijkheid moeten nemen die zij lang geleden hadden moeten nemen.”
  • Larry Page: “In principe is ons doel om de informatie van de wereld te organiseren en universeel toegankelijk en nuttig te maken.”

En het -proberen op te lossen- geeft hun leven zin. Iets waar zovelen tegenwoordig naar lijken te verlangen, maar moeilijk kunnen vinden.

Je passie ontdekken

Zou het kunnen dat het vinden van betekenis in wat we doen zo’n strijd is, omdat we vergeten zijn wat het betekent om onze passie te vinden? Zoals een ironisch telefoonspel dat begon met [de zin van het leven is om je lijden te vinden en het te verminderen] eindigde met [de zin van je leven is om uit te vinden wat je leuk vindt]?

We zeggen niet dat het zo is. Maar het is zeker de moeite waard om te overwegen of twee definities die in principe aan tegenovergestelde kanten van het emotionele spectrum liggen, er iets mee te maken kunnen hebben. Als iemand in een richting wordt geduwd die tegengesteld is aan waar hij of zij wil uitkomen, zou dat logischerwijze een strijd betekenen. Is het niet?

Tenminste, daar lijkt het op wat ons betreft.

Met dat in gedachten, denken wij dat we vanaf nu op iets anders gaan letten. Op dat wat dit keer lijden veroorzaakt, in plaats van wat tijdelijk plezier met zich mee brengt. Wie weet vinden we wel een probleem dat de moeite waard is om op te lossen!

Geef een reactie


− een = 7