Omgaan met extreme tegenslag

Omgaan met extreme tegenslag

Hieronder vind je een samenvatting van het advies van Jordan Peterson over het omgaan met extreme tegenslag. Jordan Peterson is een Canadees klinisch psycholoog die bekend is geworden door zijn boek 12 rules for life.

Wat maakt een goed leven

Als mensen zeggen dat ze zich verdrietig en down voelen en angstig en bezorgd over alles, dan is het van belang met hen door hun dagelijks leven te lopen. Hebben ze vrienden, hebben ze familie, hebben ze een zinvolle baan? Is hun educatieve achtergrond geschikt voor hun intelligentieniveau en vermogen? Zorgen ze goed voor zichzelf, hebben ze iets om naar uit te kijken? Gebruiken ze hun vrije tijd productief en verstandig?

Je kunt deze vragen zien als de dimensies van een goed leven. Er kunnen er meer zijn en in sommige gevallen minder, maar deze vormen een goede basis.

Als al die dingen goed voor je gaan en je voelt je de hele tijd slecht, dan ben je depressief. Want dan is er iets mis met je emotionele regulatie. Misschien heb je een existentiële crisis, dat is een mogelijkheid, maar laten we aannemen dat er structureel iets mis is in je leven. In dit geval heb je een depressie, er is iets mis. Misschien is het fysiologisch. In dat geval hebben mensen hebben vaak echt baat bij antidepressiva.

Niet iedereen met tegenslag is depressief

Maar er zijn ook genoeg mensen die gewoon feitelijk in de problemen zitten. Hun opleidingsniveau is niet wat het zou moeten zijn, ze hebben geen werk, ze hebben een alcohol- of drugsprobleem. Ze hebben een gezin dat echt niet goed functioneert, of ze hebben geen gezin. Hun directe intieme relatie is niet bestaand of ellendig. Hun vrienden zijn niet-bestaand of waardeloos en destructief. Ze kunnen niet opschieten met hun familieleden. Ze hebben een slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid. En ze voelen zich niet goed. Hun stemming is negatief en ze zijn angstig. Dat is geen depressie.

Wat dat is, is een leven vol tegenslag. En dat zijn verschillende dingen. Ze moeten anders worden opgevat. Zelfs als je bovengemiddeld veel tegenslag ervaart, kunnen antidepressiva je misschien genoeg opbeuren om te blijven vechten. Maar antidepressiva kunnen niet de tegenslag in je leven leven wegnemen. Dus als er vreselijke dingen met je gebeuren, is er geen eenvoudig antwoord op hoe je daarmee om moet gaan.

De weg uit een leven vol tegenslag

De weg uit een leven vol tegenslag

Het eerste antwoord is: verkort je tijdsperspectief. Als je toekomst in chaos is gegooid, weet je niet hoe je daarmee om moet gaan. Focus je in dat geval puur op de komende week, of als dat teveel is, focus je op vandaag. Om deze dag zo betekenisvol en waardevol te maken als je maar kunt. En hopelijk heb je vanavond een bevredigende dag gehad en kun je slapen.

Dan kun je ’s morgens opstaan en zeggen: “Ik ga proberen deze dag zo nuttig, zinvol en boeiend mogelijk te maken.” Als dat zelfs teveel is, concentreer je dan op een uur. Of op minuten. Verkort je tijdsperspectief en concentreer je op het moment.

Bron:https://www.youtube.com/watch?v=c-kWEDr6VS0&t=2484s

Geef een reactie


4 + zes =