Zingeving ontdekken in je eigen leven

Zingeving ontdekken in je eigen leven

Zingeving, wat is het en hoe vind je het? We zien het overal om ons heen, van het klimaat tot vrijheid, gelijkheid tot dierenrechten, iedereen zet zich in voor onderwerpen die geassocieerd worden met zingeving. Maar hoe weet jij nou wat voor jou de zingeving is waar je je goed bij voelt?

Hieronder vind je een samenvatting van het advies van Jordan Peterson over het ontdekken van zingeving in je leven. Jordan Peterson is een Canadees klinisch psycholoog die bekend is geworden door zijn boek 12 rules for life.

In plaats van je gevoel van zingeving te ondermijnen en in twijfel te trekken, is het het best om op te letten wanneer het zich daadwerkelijk voordoet. Het is een verschijnsel dat waar te nemen valt, zoals kleur of liefde of schoonheid. Het is niet iets dat je creëert, het is iets dat je ontdekt. En je kunt het ontdekken.

Zingeving ontdekken in jezelf

Je hoeft alleen maar te observeren. Alsof je niet weet wie je bent. Kijk gewoon twee weken naar jezelf alsof je niet weet wie je bent en merk op wanneer je iets doet waar je betrokken bij bent. Een moment waar je in opgaat en even de tijd vergeet. Een moment van zingeving dus. Ook al duurt het misschien maar tien minuten. 

Stel jezelf vervolgens de vraag: Waarom? Wat was het dat je deed dat goed was, dat betekenis had. 

Je was op de juiste plaats, op het juiste moment, deed het juiste gedurende een paar minuten – wat waren de omstandigheden?

Oefen om die omstandigheden meer en meer te realiseren. Zie het als ontdekkingstocht om dichter te bij dat innerlijke gevoel van zingeving te komen. En om het te zien als een feit, in plaats van als een mening, want dat is het niet. Als het een mening was, kon je die zo ook wel verzinnen.

Het is alsof iemand je een kadootje geeft. Zoek dus uit wat het was dat je deed om dat kadootje te verdienen. En accepteer dus logischerwijs dat je op het moment nog niet echt helder hebt wie je bent.

Er is geen goed of fout in wat zingeving voor jou betekent

Je zult hoe dan ook zingeving ontdekken in dingen die je betekenisvol vindt. Maar het kunnen ook dingen zijn die je eigenlijk niet betekenisvol wilt vinden. Het kunnen zelfs dingen zijn waar je je voor schaamt. Soms geven dingen zin aan het leven waarvan mensen denken dat het niet ok is.

Zoals een jongen die als stoer wordt gezien, maar ontdekt dat hij opgaat in kunst. En zich daarvoor schaamt omdat het te vrouwelijk is. Dat doet er juist niet toe. Het gaat er om dat het echt iets is dat diep van binnen komt.

Zingeving is een instinct

Zingeving is een instinct

Het gevoel van zingeving is een instinct. Het is geen gedachte. Het is geen uitkomst van denkprocessen. Het is veel dieper dan dat. Het is iets dat je denken aanstuurt, niet andersom.

Hoeveel mensen zingeving in het leven weten te ervaren, varieert tussen mensen. De optimale spanning is die mensen aankunnen is namelijk voor iedere persoon anders. Je moet die dunne scheidingslijn vinden, waar je goed bent in wat je doet, maar je jezelf uitdaagt. Dat is waar zingeving te vinden is.

Dat is wat zingeving mensen biedt. Het zegt: “Je bevindt je op de grens waar je goed bent in wat je doet en dus zonder teveel risico, maar je daagt jezelf genoeg uit zodat je je voortdurend ontwikkelt.” Dat is het instinct van zingeving.

Te veel voorspelbaarheid betekent dat je gewoon doet wat je al weet. En te veel risico betekent dat je voortdurend op je hoede moet zijn, omdat de kans bestaat dat je over je grenzen gaat. De kunst is dus om precies op die scheidingslijn te blijven waar maximale zingeving te vinden is. 

En de enige manier om te weten waar die grens is, is door hem te verleggen. Ga over je grens en ga dan terug naar het punt waar het optimaal vol te houden is. En stel dat als je doel.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=vIeFt88Hm8s

Geef een reactie


acht + 6 =