Loslaten. Als er iets is waar we waarschijnlijk allemaal wel in zekere mate mee worstelen, dan is het loslaten. Loslaten van dingen uit het verleden die ons geraakt hebben. Zij het relaties, zij het gemaakte fouten, zelfs kleine dingetjes kunnen we nog lang met ons meeslepen en over piekeren.
Dat we hier niet makkelijk overheen komen, heeft veelal te maken met hoe we kijken naar ons geheugen. Het doel van het geheugen is namelijk niet om het verleden te herinneren. Het doel van het geheugen is dat je de goede dingen die in het verleden zijn gebeurd in de toekomst opnieuw kunt doen en negatieve dingen kunt vermijden. Het is een zeer praktisch vermogen.
Hieronder vind je een samenvatting van het advies van Jordan Peterson over leren loslaten. Jordan Peterson is een Canadees klinisch psycholoog die bekend is geworden door zijn boek 12 rules for life.
Waarom loslaten zo moeilijk is
Als je een herinnering hebt die ouder is dan 18 maanden en die nog steeds negatieve emoties oproept, dan betekent dit dus dat er nog steeds informatie in zit die je nog niet helemaal hebt ontrafeld. Het is je nog niet duidelijk wat de betekenis ervan is en je hebt het probleem waarmee de situatie je confronteerde nog niet opgelost.
De reden dat je die emotie nog steeds ervaart, is omdat je het probleem waarmee die situatie je confronteerde, niet hebt opgelost. En je hersenen bestempelen het nog steeds als een bedreiging. Het is een deel van het leven dat je niet onder de knie hebt.
Je kunt zo in het verleden blijven hangen. Als er iets gebeurt wat je niet begrijpt. Wat je lichaam en geest doen als er iets negatiefs met je gebeurt, markeert dat gebied van interactie als onontgonnen en gevaarlijk terrein. En je mag het nooit meer bezoeken.
Het is dus alsof je een kaart in je hoofd hebt. Met grote delen ervan gemarkeerd als -daar zijn monsters-. Terwijl veel van die gevaren niet meer relevant zijn. De dingen die je bedreigden toen je 6 jaar oud was of 13 jaar oud of zelfs 20 jaar oud zijn geen dingen die je nu zouden bedreigen. Het gevaar bestaat gewoon niet.
Je bent niet dezelfde persoon en je hebt een andere set gereedschappen, maar dat betekent niet dat dit wordt bijgewerkt. Dus hoe meer van het gebied dat je hebt doorlopen in je leven is gemarkeerd als gevaarlijk en bedreigend, hoe hoger je niveau van chronische stress. Omdat je lichaam probeert te kalibreren hoe het zich moet voorbereiden op elk moment. Dus als veel van je ervaringen in het verleden als gevaarlijk zijn bestempeld, dan gaat je lichaam ervan uit dat het zich in vijandig gebied bevindt en dat houdt je altijd gespannen en angstig. En dat is slecht voor je. Het hormoon dat je hierdoor aanmaakt (cortisol) maakt je fysiek oud.
Je hersenen reageren nog steeds op die ervaringen alsof het actieve bedreigingen zijn. Dus moet je een oorzaak-gevolg analyse doen om uit te zoeken wat precies tot die kwetsbaarheid leidde. Zodat je soortgelijke situaties in de toekomst kunt vermijden en je zenuwstelsel kalmeert.
Het verleden loslaten
Je verleden opnieuw bekijken helpt je dus om overtollige bagage en gewicht te verwijderen, maar laat je ook weten waar je staat. En misschien waarom. Dit verwoorden helpt daarbij, schrijven helpt daarbij. Om je te bevrijden uit de greep van het verleden.
Het deel van je dat aan die herinneringen vasthoudt, wil weten: “Ben je genoeg veranderd, zodat dat niet weer gebeurt?”
Om het van een antwoord te voorzien, ga je stapsgewijs door je negatieve herinneringen. Deel je leven tot nu toe op in 6 delen. En voor ieder van die 6 delen (kan een enkel jaar of meerdere jaren zijn, kies je minstens 4 van de belangrijkste ervaringen die je hebben gevormd tot wie je bent. Zowel positieve als negatieve ervaringen.
Vervolgens ga je voor ieder van die ervaringen het volgende na:
- Waren ze positief of negatief?
- Hoe voelde je je?
- Voelde je je alsof controle over de situatie had?
- Hoe heeft elke ervaring je veranderd?
- Hoe beïnvloedde de ervaring je relatie met anderen?
- Hoe beïnvloedde de ervaring je vermogen om anderen te vertrouwen
- Hoe zijn ze tot stand gekomen (oorzaak – gevolg)
- Waren er dingen die je anders had moeten doen
Schrijf een autobiografie. Omdat je moet weten waar je bent en wie je bent, op dit moment.
Want hoe kun je in godsnaam een pad naar de toekomst uitstippelen als je niet weet waar je bent?
Op korte termijn zal het waarschijnlijk een negatief effect hebben op je stemming. Dit is onderdeel van het proces van loslaten. Van datgene wat niet langer van belang is. Maar na 3 tot 6 maanden zul je radicale verbeteringen zien.
Bronnen: