Durf persoonlijke doelen te stellen

Durf persoonlijke doelen te stellen

Wie echt om zich heen kijkt, beseft dat we in een tijd leven waarin praktisch alles mogelijk is. Informatie in overvloed. Welvaart in overvloed. Keuzevrijheid in overvloed. En toch lijkt het ook alsof er nog een hoop mensen nog niet de vrijheid ervaren om hun eigen doelen te stellen.

Durf persoonlijke doelen te stellen

In tegenstelling tot wat je zou verwachten met zoveel keuzevrijheid, maken de meeste mensen namelijk nog steeds dezelfde keuzes als eerder. Nog steeds komen doelen vaak niet verder dan een baan, een huis en een gezin. Leuk. Maar niet heel creatief!

Het lijkt wel alsof de resultaten uit het verleden, in de vorm van dingen die bij jezelf of bij anderen mis zijn gegaan, zonder bewijs een garantie vormen voor de toekomst. En alsof iedereen die wel bereikt heeft wat hij/zij wil, ja die heeft gewoon mazzel gehad.

Fout.

Iedereen die het wel heeft bereikt, heeft maar één ding gedaan. En dat is NIET luisteren naar de welgemeende maar ondermijnende (en incorrecte) adviezen van die lieve ouder, die goede vriend(in) of die toevallige collega. En WEL heeft volgehouden in zijn of haar eigen doel te geloven.

Het verschil?

Wat het verschil is tussen jou en mensen die ‘het gemaakt’ hebben? Niks. Ze zijn niet slimmer. Niet mooier. Niet sterker. Ze lieten zich alleen niet van hun doel afhouden.

 

Wat is jouw doel?

Wat zou jij doen als je de garantie had dat het zou lukken? Niet misschien, niet waarschijnlijk, maar gegarandeerd.

Je wil een designer worden? Consider it done. Muzikant? Komt voor elkaar. Je eigen bedrijf? Geregeld. Schilder? Eitje. Boekhouder? If you say so. Kinderjuf? Voor elkaar. Al die dingen? Geen probleem!

En vergeet alle beperkingen die je denkt te kennen. Over wat hoort en wat niet. Over wat kan en wat niet. Over wat succesvol is en wat niet. Als een topturnster webcam girl kan worden. En een schoolverlater het icoon van de 21ste eeuw.  Dan snap je dat je vrij bent om wat dan ook te worden. En dan bedoelen we ook echt wat-dan-ook.

 

We are here to add what we can to life, not to get what we can to life.

 

Ik gok dat je dan een stuk verder komt dan de drie doelen aan het begin van dit artikel. Nietwaar?

 

Doelen en valkuilen

Stel dit soort persoonlijke doelen. Geniet van het idee. En laat ze nooit meer los. Er zijn enkele valkuilen bij het stellen van doelen waarvan het handig is om je bewust te zijn. Zodat je écht geen reden meer hebt om ooit op te geven.

Doelen formuleren

Allereerst hoe je ze formuleert. Gebruik de tegenwoordige tijd. Wear the shoes en spreek alsof je het doel al bereikt hebt.

Voorbeeld: “Het is 18 maart 2013 en ik heb eindelijk de baan van m’n dromen! Als [baan invullen] voelt geen enkele dag meer als werken, enkel nog als genieten van wie ik ben.”

Dus in tegenwoordige tijd. Positief. Een een weergave van hoe je je zal voelen wanneer je dat doel nu bereikt hebt.

Doelen voor je houden

Vervolgens… hou ze lekker voor je. Hier is waarom. Bijkomend voordeel is dat wanneer je doelen niet deelt, niemand ze kan veroordelen. Zeker in de begin fase helpt dit door te zetten.

 

Een plan koppelen aan je doelen

Een nadeel dat sommige doelen hebben, is dat het lastig voor te stellen kan zijn HOE van het hier en nu bij je doel te komen. Het antwoord hierop is hetzelfde als op de vraag “Hoe eet je een olifant?”. Namelijk, stukje voor stukje.

 

A goal without a plan is just a wish.

 

Maak dus een plan! En dan niet een reguliere to-do list, maar een planning met de mijlpalen die je onderweg naar je doel tegen zal komen. Als een landkaart waarop je kan zien dat je nog op de juiste route bent.

Zie het als het bouwen van een huis. Wanneer je het fundament hebt aangelegd, heb je een zo’n mijlpaal bereikt. Wat je dus de zekerheid biedt dat je op het juiste pad zit.

Niet het doel, maar de weg er naar toe

Ook helpt dit om niet continue met je einddoel bezig te zijn. Wat vaak als frustrerend wordt ervaren. Wanneer je een berg beklimt is het af en toe handig om eens terug te kijken. Om te zien hoe hoog je al bent. Om te beseffen hoeveel dichter je al bij die top bent vergeleken met waar je begon!

Accepteer dat je niet alles weet

En zelfs in het maken van plannen zijn er valkuilen. Probeer niet te bepalen hoe het is dat je jouw doel en mijlpalen gaat bereiken. Wees er simpelweg bewust van hoe heerlijk het zal zijn om je doel en mijlpalen te bereiken. Neem iedere dag een moment (al is het in de auto, in de trein of bij je eerste kop koffie) om je zo echt mogelijk voor te stellen dat je jouw doel en mijlpalen hebt bereikt.

 

Ga aan de slag

Wat er dan nog overblijft is aan de slag gaan. Met wat dan ook. Nu.

 

Almost everything you do will seem insignificant, but it is important that you do it.

 

Nu dus!

 

Geef een reactie


− drie = 4