Meer en meer zijn mensen er naar op zoek, authenticiteit. De ervaring van echt jezelf zijn. Maar wat is authenticiteit nou eigenlijk en hoe weet je dat je dat je authentiek bent?
Hieronder vind je een samenvatting van het advies van Jordan Peterson over authentiek zijn. Jordan Peterson is een Canadees klinisch psycholoog die bekend is geworden door zijn boek 12 rules for life.
De Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut, Carl Rogers, benaderde authenticiteit vanuit de perceptie van jezelf. Het idee dat hij subceptie noemde, kan je zien als een soort 6e zintuig. Een zintuig dat draait om de perceptie van je lichaam zoals het reageert op de wereld om je heen. Het is dus een soort tastzin, het is je gevoel van hoe je innerlijk reageert en waar je bent.
Rogers geloofde dat je de informatie die je lichaam je geeft, kan gebruiken om vast te stellen wanneer je niet authentiek of niet-congruent bent. Praktisch gezien kan je dit een paar weken proberen, een interessante oefening.
Wanneer ben je authentiek
Wat je doet is je als het ware losmaken van je gedachten en wat je zegt. Je begint met aan te nemen dat wat je zegt en wat je denkt, niet 100% uit jezelf komt.
Dat is ook daadwerkelijk zo, want het meeste van wat je denkt en zegt zijn de meningen van andere mensen. Het zijn dingen die je gelezen hebt en dingen die mensen je verteld hebben. En dat is in zekere zin een voordeel, want je benut al die gedachten die andere mensen al een hele tijd aan het formuleren zijn. Maar het is een nadeel omdat ze niet helemaal van jou zijn.
Dus als je je daarvan losmaakt, ben je niet langer de meeste van je gedachten of de dingen die je zegt. Of misschien ben je ze allemaal niet meer.
Vervolgens ga je uitzoeken welke van je gedachten en de dingen die je zegt, JOU zijn. Misschien zodat je de rest niet hoeft te gebruiken, of misschien zodat je de rest kunt corrigeren. Omdat ze niet representatief zijn voor jezelf.
Authenticiteit ontwikkelen
Het idee is dat je kunt waarnemen wanneer je iets zegt dat niet authentiek is, door te voelen of het je al dan niet zwak of sterk maakt. Zo kan je bijvoorbeeld, als je met mensen praat, iets zeggen dat jezelf in verlegenheid brengt. Zoals Nietzsche zei: Wie heeft zichzelf niet, op een of ander moment, opgeofferd om zijn goede naam hoog te houden. (Bron: Beyond good and evil)
Dus misschien zeg je dingen om indruk te maken op iemand of zeg je dingen om bij je politieke of sociale groep te blijven horen. Of misschien heb je persoonlijke eigenschappen, die positief kunnen zijn, maar waar je je voor schaamt en dus ga je er niet over praten. Dus er is een valsheid in je zelfrepresentatie. Kijk het eens twee weken aan en ontdek je authentieke zelf.
Je kunt bijvoorbeeld dingen uit elkaar voelen vallen in je middenrif, als een fysiek verschijnsel. En het subjectieve gevoel is van valsheid. Het is alsof je net van vaste grond op iets bent gestapt dat je niet goed ondersteunt. Het voelt als zelfverraad.
Als dat gebeurt: zwijg. Stop met praten. En kijk dan of je woorden kunt vinden die je in die situatie kunt zeggen zonder dat gevoel te veroorzaken. Je ziet dit uitgespeeld in verschillende vormen van drama.
Er is bijvoorbeeld een scène in The Lord of the rings waar Gollum en Frodo (Youtube) door een moeras gaan. En het moeras zit vol met dode zielen. En ze moeten heel voorzichtig stappen en de stenen zijn verborgen onder het oppervlak. De implicatie is dat om een spoor goed te kunnen volgen, je heel voorzichtig je grond moet kiezen. En je moet het testen om te zien of het stevig is. Anders glijd je weg in de chaos.
Dat is een dramatische weergave van de ervaring. Je moet opletten. In feite maak je je vermogen om te denken en te spreken ondergeschikt aan je vermogen om op te letten. Je kunt je afvragen: Wat ben je dan eigenlijk?
Je kunt jezelf identificeren met je intellect. Wat heel erg gebruikelijk is. Het is de ergste zonde van intelligente mensen. Want je bent meer dat je intellect. Er zijn dan ook genoeg redenen om aan te nemen dat aandacht belangrijker is dan intellect. Want aandacht is wat het intellect onderwijst.
Authentiek leven
Dus let voortaan eens heel goed op wat je zegt. Zonder de aanname, dat wat je zegt ook echt vanuit jezelf komt, in het gesprek te brengen. Waarna je waarschijnlijk ook nog het gevoel hebt dat je moet verdedigen wat je gezegd hebt. Dan zul je heel snel merken dat heel veel van wat je denkt en zegt, absoluut niets met jou te maken heeft.
Het zijn de dode zielen uit de scène van Lord of the rings die zich in jou manifesteren. Het zijn dode ideeën die andere mensen hebben gecreëerd en sommigen ervan zijn misschien op jou van toepassing.
Misschien passen ze bij je. Maar velen doen dat niet en gebruik je enkel als camouflage of zelfverdediging. Als een poging om status te verwerven of om jezelf slimmer voor te doen dan je bent. Er zijn allerlei redenen.
Bijvoorbeeld om wat je denkt voor andere mensen te verbergen, door clichés te gebruiken. En misschien denk je dat een cliché gebruiken niet slecht is. Maar het is iets slechts, op de manier dat bezeten zijn door de doden iets slechts is. Een cliché ben jij niet. Het is iets anders.
Het is makkelijker dan je eigen formulering te gebruiken, dus je kunt gewoon clichés gebruiken. Maar er schuilt nog iets verraderlijker in. Namelijk dat als mensen kritiek op je hebben, het de clichés zijn die bekritiseerd worden en niet jijzelf. Je kunt je er dus achter verschuilen. Zolang je niet zegt wat je echt denkt, kun je er dus mee wegkomen.
Maar wat echt authentiek is, zijn gedachten ontleend aan je eigen ervaring, je eigen kennis. Die je op een originele manier verwoord. En dat is vaak beangstigend, om jezelf zo bloot te geven. Wat als je daar kritiek op krijgt?
Maar het is een absolute voorwaarde voor oprechte communicatie en oprecht denken.
Bron: