Assertiviteit: hoe beter voor jezelf op te komen

Assertiviteit: hoe beter voor jezelf op te komen

Assertiviteit. De één leert het van jongs af aan, de ander worstelt er nog op late leeftijd mee om voor zichzelf op te komen. 

Betekent dit dat je er mee geboren wordt? Nee dat zeker niet. Het kan wel zo zijn dat je een meer of minder meegaande persoonlijkheid hebt. Vriendelijkheid (één van de vijf persoonlijkheidstrekken) is hier een goede indicator van. En die zul je in toom moeten houden om assertiever over te kunnen komen. 

Hieronder vind je een samenvatting van het advies van Jordan Peterson over assertiviteit.. Jordan Peterson is een Canadees klinisch psycholoog die bekend is geworden door zijn boek 12 rules for life.

Opkomen voor wat je wilt

Om te beginnen is het belangrijk uit te vinden wat je wilt. Dit kun je onderzoeken met behulp van verschillende hulpmiddelen, zoals heldere doelen stellen. Voor je carrière, voor je relaties en voor het leven in het algemeen. Als je voor jezelf wilt kunnen opkomen, moet je je doelen en je visie goed op een rijtje en gedefinieerd hebben.

Vervolgens is het belangrijk dat je een strategie hebt die is afgestemd op die doelen, zodat je weet wanneer je niet krijgt wat je wilt. Anders blijf je zitten met een gevoel van ontevredenheid en verontwaardiging. Een gevoel dat vaak maar moeilijk te verwoorden is. En als je het niet kunt verwoorden, dan kun je er niet over onderhandelen.

Als je weet wat je wilt en je weet waarom, dan kun je voor jezelf opkomen.

Laten we aannemen dat je een visie voor jezelf hebt opgesteld van wat je wilt en ook van wat je niet wilt (kortom, wat is het waar je van weg beweegt). Zodat je weet wat je wilt vermijden. En je kan herkennen wanneer het leven de verkeerde richting opgaat, doordat je te meegaand bent. Dat is namelijk een ellendige ervaring, die vooral bestaat uit mensen die voortdurend misbruik van je maken. En jij die de hele tijd verontwaardiging en bitterheid voelt. Dat raden we niemand aan.

Nu is het zo dat meegaandheid al helemaal geen goede strategie is voor het omgaan met zakelijke relaties. Dus mocht je daar een natuurlijke aanleg voor hebben, dan je moet je die tot op zekere hoogte overwinnen om resultaat te behalen in het bedrijfsleven.

Weten wat je dwars zit

Op basis van je toekomstvisie van wat je wil en wat je niet wilt, wordt het nu tijd om na te gaan wat je dwars zit.

Als je iets je dwars zit, is dat over het algemeen namelijk maar om 2 redenen:

  1. Je stelt je aan en moet niet zo zeuren. Dus de eerste stap is om uit te vinden of je gewoon medelijden met jezelf hebt. Je kunt dat controleren door er bijvoorbeeld met iemand over praten die om je geeft en objectief feedback durft te geven.
  2. Als blijkt dat het niet alleen maar om zelfmedelijden gaat, dan heb je waarschijnlijk iets te zeggen. En is er waarschijnlijk iets dat je nodig hebt. Dus is het zaak dat je uitzoekt wat dat is, om vervolgens een strategie te ontwikkelen die je helpt dat te realiseren.

Assertiviteit op het werk    

Assertiviteit op werk

Veel mensen krijgen niet wat zij willen omdat zij a) het niet specificeren en b) er niet om vragen. Laten we het voorbeeld nemen van een loonsverhoging op het werk. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die hoog scoren op vriendelijkheid minder betaald krijgen voor hetzelfde werk dan niet aangename mensen? Omdat ze het niet vragen.

Als je je werk heel bekwaam doet, zou je verwachten dat je baas dat zou opmerken. En waarschijnlijk zou hij of zij dat ook moeten doen. Maar het probleem met dingen goed doen is dat het onzichtbaar is. Wat wel zichtbaar is, zijn fouten.

Dus stel dat je gewoon heel hard werkt en onzichtbaar bent. Nou dan ben je onzichtbaar. Dat helpt niet.

Heb je het gevraagd? En misschien is enkel vragen niet goed genoeg.

Er zijn genoeg mensen die hun salaris in 2 of 3 jaar weten te verdrievoudigen. Maar daar moet je wel wat voor doen, heel wat. Het is een strategie. Het is bij wijze van spreken een strijd om dat te doen. Maar het kan wel.

Assertiviteit oefening

Om heel helder te hebben wat je wilt bereiken en hier een concreet plan voor samen te stellen, hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet. Om een strategie te hebben die je helpt voor jezelf op te komen.

De waarde van je bijdrage onderbouwen

De eerste vraag is “Doe je eigenlijk wel goed werk?”

Laten we ervan uitgaan dat het antwoord daar “Ja” op is. Enerzijds weet je zelf waarschijnlijk wel wat het betekent om goed werk te doen. Anderzijds kan je hier de feedback van je manager en collega’s voor in de gaten houden.

De volgende vraag is “Leg je ergens vast dat je goed werk doet?” Over het algemeen doen mensen dat namelijk niet. Waardoor het hoe dan ook al bijna onmogelijk wordt om te bewijzen dat jouw bijdrage er toe doet.

Mocht je het wel ergens vastleggen, is de volgende vraag “Communiceer je dit?” Zo weet je zeker dat jouw leidinggevende op de hoogte is.

Zorgen voor een alternatief

Bij een onderhandeling wil je vervolgens altijd beschikken over meerdere opties. In het geval van een loonsverhoging is een andere optie dus om te kiezen voor een functie elders.

Vragen die we je hierbij stellen, zijn: “Is je CV up to date en voorbereid? Ben je klaar om zijwaarts te bewegen? Ben je actief op zoek naar andere functies? Ben je op zoek naar andere mogelijkheden op de werkvloer? Hoe vaak praat je met je baas over waar je mee bezig bent?”

Specifiek zijn in je vraag

Wanneer je helder hebt wat je bijdrage is en welke alternatieve mogelijkheden er zijn, wordt het tijd om specifiek te zijn over wat je wilt.

In het geval van een salarisverhoging, is het dus belangrijk antwoord te geven op “Wat is je salaris doel?”

Laten we zeggen dat je een loonsverhoging van 15% wilt. Wederom, zolang je er niet om vraagt krijg je het niet.

Tenzij je aanneemt dat je leidinggevende alles weet en er op zit te wachten om je meer geld te geven, wat nogal onwaarschijnlijk is. Vooral als je je werk goed doet en genegeerd kunt worden. En dan is het niet alleen een kwestie van vragen. Het is een kwestie van onderhandelen. Er is namelijk geen oneindige hoeveelheid budget. Het is in die zin een beetje een nulsomspel: er is maar 1 buit te verdelen.

Dus zul je moeten komen met een argument zoals: “Zes redenen waarom je me 15% meer zou moeten betalen. En twee dingen, die niet goed zijn voor het bedrijf, die gegarandeerd gebeuren als je het niet doet.”

En meestal onderhandel je niet eens met je leidinggevende, je onderhandelt met de baas van je leidinggevende. Dus wat je probeert te doen is je leidinggevende een verhaal te geven, zodat hij of zij naar de volgende persoon kan gaan en kan zeggen: “Nou, we moeten deze persoon 15% meer geven, want ten eerste doet hij of zij goed werk (hier is de documentatie die hij of zij zo behulpzaam heeft verstrekt) en ten tweede is hier het negatieve wat er zal gebeuren als we dat niet doen en de bijbehorende kosten.

De meest logische reactie op een verzoek dat zo onderbouwd wordt is: “Ok, geef ze hun geld maar, want dat is goedkoper dan iemand anders inhuren.”

Kortom, je moet strategisch denken en je moet onvriendelijk durven zijn. Het onvriendelijke aspect is dat je voor jezelf op moet komen en in je eigen belang moet onderhandelen.

Bron:https://www.youtube.com/watch?v=AscPHmLWo-M&t=8364s

Geef een reactie


× vijf = 45