Durf anders te zijn

Durf anders te zijn

Bedankt voor het anders zijn. Een authentieke persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die het verdient om in het zonnetje gezet te worden.

Je bent een persoon die neigt naar periodes van echte zelfreflectie. Wat in scherp contrast staat tot het opvallende vermogen dat je hebt ontwikkeld om sociaal zeer betrokken te zijn. Om zelfs de gangmaker op een feest te zijn; maar op een manier die enkel anderen overtuigd. Je bent je er maar al te bewust van dat dit enkel uiterlijk vertoon is.

 

Durf anders te zijn

 

Een rol spelen

Dit betekent dat je regelmatig in aanwezigheid van anderen bent en ervaart dat je een rol speelt. Terwijl je aan de ene kant spraakzaam en grappig bent, neem je aan de andere kant afstand tot het punt dat je alles om je heen ziet gebeuren en er simpelweg niet meer in op kan gaan. Achteraf speel je gesprekken af in je hoofd en vraag je je af wat die persoon echt bedoelde toen hij zus en zo zei – gesprekken waar anderen geen seconde bij stil zouden staan.

 

Anders zijn is een gave waar je mee geboren bent. Maak er geen misbruik van door te proberen je aan te passen.

 

Onder controle

Hoe je hebt geleerd om te gaan met deze tegenstrijdigheid? Door controle uit te oefenen. Je vindt het plezierig om een kalme, zelfverzekerde, en flexibele evenwichtigheid uit te stralen (maar omdat je dit bewust gecreëerd hebt, leidt het tot momenten waarop je kan genieten van flauwiteiten en extremen of op z’n minst er van kan genieten om als extreem gezien te worden). Je herkent deze controle het best in hoe je met anderen om je heen omgaat. Je hebt geleerd om jezelf te beschermen door mensen op een afstand te houden. Omdat je in het verleden hebt geleerd teleurgesteld te worden door mensen (en omdat je hebt moeten leren om te gaan met je seksualiteit), hou je mensen op een veilige afstand totdat jij besluit dat ze over die magische grens mogen om een deel uit te maken van je echte vrienden. Echter, wanneer ze eenmaal over die grens zijn, is het probleem dat er een emotionele afhankelijkheid ontstaat die je gekwetst of afgewezen doet voelen als blijkt dat ze die status verraden.

 

De echte jij

Omdat je neigt naar zelfreflectie, ben je bewust van deze eigenschappen. Echter, omdat je ongewoon in staat bent om zelfs die zelfreflectie te onderzoeken, twijfel je soms aan wie de echte jij is. Je bent je al te bewust geworden van uiterlijk vertoon, van kanten van jezelf die je aan de wereld laat zien, en je vraagt je af of je nog wel de echte en spontane jij bent.

Je bent erg creatief en hebt verschillende wegen bewandeld om van die vaardigheid gebruik te maken. Wellicht ben je niet specifiek aan het schilderen geslagen; het kan zijn dat je creativiteit in veel subtielere dingen naar voren komt, maar je hebt zeker levendige en heldere ideeën die voor anderen soms moeilijk te bevatten zijn. Je legt de lat echter hoog voor jezelf en bent op vele vlakken een beetje een perfectionist. Het probleem is dat je hierdoor dingen vaak niet gedaan krijgt, omdat je gefrustreerd raakt van het idee van middelmatigheid en moe wordt bij de gedachte aan het beginnen van iets nieuws. Echter, als je je eenmaal echt ergens op concentreert, lukt het. Waarschijnlijk betekent dit dat je wel eens gedacht hebt over het schrijven van een boek of iets dergelijks, maar de angst dat je niet precies zal bereiken wat je wilt, weerhoudt je er van door te zetten. Maar je hebt een echte visie voor dingen, waar het anderen aan ontbreekt. Zeker in je opleiding of werksituatie vecht je momenteel tegen dingen die je beperken om je vrij te uiten.

Je relatie met je ouders (het lijkt er op dat één er van niet langer aanwezig is, of op z’n minst emotioneel afwezig) staat onder wat druk. Je wil gek op ze blijven, maar recente ontwikkelingen veroorzaken frustratie – meer vanuit jouw gezien dan vanuit hen. Sterker nog, ze lijken zich niet bewust te zijn van jouw ideeën over de situatie.

Deels komt dit doordat er manieren zijn waarop je in het verleden je afzijdig hebt gevoeld van bepaalde groepen – ietwat een buitenstaander. Wat er nu gebeurt is dat je de rol van een buitenstaander aanneemt en deze verdedigt tot het punt waarop je bewust vermijdt onderdeel te zijn van een groep. Dit zal je enorm helpen in je creatieve proces en carrière doelen. Je hebt een enorm cynische houding ten opzicht van hen die er de voorkeur aan geven om onderdeel te vormen van een groep of die clubjes vormen, en je voelt altijd een steek van teleurstelling wanneer je jouw ‘echte’ vrienden die route ziet kiezen. Diep van binnen voelt het als afwijzing.

 

De meeste mensen zijn andere mensen. Hun gedachten de mening van een ander. Hun levens een imitatie. Hun passies een citaat.

 

In gedachten verzonken

Echter, ondanks al die zelfreflectie, heb je een sensationeel, droog gevoel voor humor dat snel en grappig verbanden legt die volledig aan anderen voorbij gaan. Je hebt hier zoveel plezier in dat je vaak in gedachten grappen of grappige stemmetjes oefent om ‘spontaan’ indruk te maken op anderen. Maar dit is een gezond verlangen om indruk te maken en ondanks dat je er niet van houdt om jezelf er op te betrappen, is het niks om je zorgen over te maken.

 

Een beetje chaotisch

Je bent van nature een beetje chaotisch. Een blik op je woonruimte toont o.a. een doos foto’s, ongeorganiseerd in albums, medicijnen voorbij de houdbaarheidsdatum, kapotte dingen die niet weggegooid zijn en briefjes aan jezelf gericht van lang geleden. Deels is dit te wijten aan je gebrek aan motivatie. Omdat je vindingrijk en getalenteerd genoeg bent om aardig succesvol te zijn wanneer je je concentreert, durf je lui te zijn en zaken uit te stellen. Zo heb je ook dromen een beetje makkelijk opgegeven terwijl je met je gedachten ergens anders zat. In je woning is ook een uitstapje te vinden richting het spelen van een muzikaal instrument, dat je sindsdien achter je hebt gelaten of minder in geïnteresseerd bent. (Dit kan ook verwijzen naar poëzie en creatief schrijven dat je kort hebt geprobeerd en achter je hebt gelaten.) Je hebt een echt vermogen om te beslissen dat specifieke dingen (of personen) alles maar dan ook echt alles voor je betekenen en voor altijd bij je zullen zijn. Maar je probeert liever, zelfs als je faalt, en gaat liever van de ene extreme naar de ander, dan genoegen te nemen met de dingen waar je anderen genoeg mee ziet nemen.

 

Samengevat

Het is zeer interessant om over je te schrijven, aangezien je iets van een raadsel vormt, wat je niet zal verbazen. Je bent zeker slim, maar ongewoon open ten opzichte van de mogelijkheden die het leven biedt – iets dat normaal niet zo aanwezig is bij prestatie gerichte mensen. Ik durf te zeggen dat je er goed aan zou doen om minder in jezelf op te gaan, aangezien het afstand creëert, en om iets van die controle op te geven die je uitoefent als je anderen een aangepaste versie van jezelf presenteert. Je kan mensen wat meer toelaten, maar ik ben er bewust van dat er een donkere kant is aan jezelf waarvan je het gevoel hebt dat je deze moet verbergen (veel hiervan bevindt zich in de persoonlijke / relationele / seksuele sfeer, en het is gerelateerd aan een behoefte waar je niet trots op bent).

Je hebt echt een aantrekkelijke persoonlijkheid – authentiek. Jij durft anders te zijn.

Bedankt voor het lezen hiervan, en voor het bieden van zoveel meer dan de meeste anderen.

Geef een reactie


× twee = 14