Goede voornemens 2013

Goede voornemens 2.0

Het is weer die tijd van het jaar. Kortom, het einde van het één en bijna het begin van het volgende.

Tijd voor goede voornemens. Maar laten we het eens helemaal anders doen!

Goede voornemens 2013

Hoe bepaalde mensen namelijk goede voornemens benaderen is met het idee dat ze zich goed zullen voelen als ze deze eenmaal bereikt hebben.

Met alle gevaren van dien. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een goed voornemen niet gehaald wordt. Waardoor het ‘goed voelen’ volledig uit zicht verdwijnt en ook je zelfvertrouwen nog eens een knauw krijgt dankzij ideeën als “Zie je wel, het is voor mij gewoon niet weggelegd.”

 

Geluk is een richting, geen punt

Helaas is het menselijk brein niet ontworpen om resultaten te behalen. Het gaat in een richting. En die richting definieer je door de vragen die je jezelf stelt.

Laten we het voorbeeld van hierboven aan houden. Zo zijn er nogal wat mensen die tijdens hun poging tot het realiseren van hun voornemen zichzelf continue de vraag stellen “Maar wat als het niet lukt?!?”.

Welke richting je jouw brein geeft met dat soort vragen? Richting teleurstelling. Ja teleurstelling vereist nou eenmaal nauwkeurige planning.

 

Geen goede voornemens maar goede vragen

Waarom je niet gewoon goed voelen zonder reden? Stel jezelf maar eens onderstaande vragen. Door na ze te lezen er echt even bij stil staan. En geef één antwoord op ieder van de drie.

  • Waar ben ik trots op in mijn leven vandaag?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Waar ben ik opgewonden over?

Zelfs met maar een enkel antwoord op ieder van die vragen, kan het niet anders dan dat je je er goed over voelt. En je dus je brein in die richting stuurt.

 

Stop met uitstellen

Zijn er dingen in je leven op dit moment die je niet bevallen? Bedenk welke vragen je stelt. En waar je brein dus richting aan geeft.

Niet tevreden over je werk?

Dan is de kans klein dat je je onderweg naar werk de vraag stelt “Hoe kan ik zoveel mogelijk genieten van wat ik vandaag te doen heb?”

Ongelukkig over je relatie?

Dan is de kans klein dat je jezelf afvraagt “Hoe prachtig zijn nog steeds die kleine dingetjes waar ik in hem/haar zo verliefd op werd?”

Het idee dat alles tegen zit?

Dan is de kans klein dat je op zoekt bent naar het antwoord “Wat is er fantastisch aan dit probleem?”

En wanneer je nu eenmaal de juiste vragen stelt, kan het prima dat je alsnog ontslag neemt. Dat je relatie ruimte maakt voor een andere. Dat je af en toe nog struikelt.

Maar nu vanuit het verlangen je goed te voelen. Omdat dat de richting is die je jouw brein hebt gegeven.

 

Investeer in mooie herinneringen

Laat 2013 en ieder jaar dat daarop volgt het antwoord zijn op “Hoe maak ik van iedere dag een investering in mooie herinneringen?”

Geef een reactie


negen × 2 =